Raščinjavanje roda

Judith Butler

Nova knjiga svjetski priznate autorice Judith Butler produbljuje teme kojima se bavila i u ranijim djelima, i u tom smislu ona je nastavak već započetih promišljanja.

U svojoj novoj zbirci eseja Butlerica razjašnjava kritički zadatak raščinjavanja roda kada su njegovi (rodni) termini iskorišteni u svrhe redovne i kaznene moći. Raščinjavanje roda problematizira reguliranje seksualnosti i roda koji se pojavljuju u psihologiji, estetici i socijalnoj politici, vraćajući se na problem srodstva u svjetlu novih izazova koji se postavljaju pred forme porodice, ispitujući značenje i svrhu tabua i incesta dovodeći u pitanje načine na koji su interseksualnost i transseksualnost patologizirani.

Okosnicu ovih eseja u stvari pretdstavlja refleksija o filozofiji i njenom angažmanu na polju socioloških pitanja koja se odnose na moć i njene vidove pojavljivanja u okviru kulturnog miljea.

Materijalnost tijela, značenje i sredstva ljudskog djelovanja, odnos između moći i duhovnog ili tjelesnog, politička ograničenja i uslovi psihoanalize su samo neki od problema koje možete pronaći u ovoj knjizi.

uvez:Meki

isbn:978-9958-41-122-9

god. izdanja:2005

izdanje:1

format:176 x 250 mm

br. stranica:0

jezik:Bosanski

ocjena:  

40,00km
dodaj u korpu dodaj u favorite!
Komentari

Trenutno nema komentara na knjigu "Raščinjavanje roda"

ul. Vladislava Skarića 9
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 667 210
Fax: +387 33 668 856

prodajna mjesta